Sven berättar om Fiskebäck
Lyse-Fiskebäck 2:71 Byggår: 1932
Ägare:
1932-194x Karl Andersson
194x-194x Familjen Björsell
194x-19xx Märta och Gösta Grusell
19xx-Bo och Gun Ingelsbo
Om/till/nybyggnation:
1932 Bostadshus och förråd
19xx ....
Detta hus byggdes av Gustaf Andersson (Sven Odhelius morfar) 1932. Huset bekostades och ägdes av Karl ’Kalle’ Andersson (Gustafs bror). Detta hus byggde Gustaf innan han byggde det hus som sedan kom att byggas på berget (2:69). Huset byggdes efter en modell som Karl hade sett på Stockholmsutställningen 1930. Huset innehåll två rum och kök och öppen spis. Här tillbringade Gustav, Sara och Greta ett antal år tillsammans med kusinerna (inte Karls barn, utan Margit och Alberts familjer, Margit och Albert var syskon till Gustaf och Karl. Karl hade ingen egen familj) Då Karl Andersson hade svårt att hålla i pengar så såldes det efter ett antal år. Huset såldes till familjen Björsells i Lysekil.
I mitten av 1940-talet köpte Märta och Gösta Grusell huset. De bodde i Lysekil och använde bara huset under dagarna. Märta och Gösta hade två pojkar, Rustan och Ingemar, som Sven Odhelius umgicks med. Rustan och Ingemar hade både segelbåt och roddbåt.
Lyse-Fiskebäck 2:69
Byggår: 1936
Ägare:
1936-1962 Gustav och Sara Andersson
1962-1989 Greta och Martin Odhelius
1989-2011 Sven Odhelius
2011 - Karin och Peter Svensson (Peter är son till Birgitta Svensson som var sommarbarn hos familjen Odhelius)
Om/till/nybyggnation:
1936 Bostadshus och förråd (förrådet finns fortfarande kvar)
1945 Tillbyggnad av kök
1952 Lekstuga byggs
1989Friggebod på berget byggs
2013 Nytt hus byggs (där friggeboden tidigare stod)
1936 började Sven Odhelius morfar, Gustaf Andersson (född 1886), bygga på berget tillsammans med Svens pappa, Martin Odhelius. Martin hade då kommit från Värmland till Lysekil där han hade träffat Svens mor, Greta. Svens mormor hette Sara Andersson (född 1888). Bakgrunden till husbygget var att Sara önskade att Gustaf skulle bygga ett litet ställe där de kunde sätta in fotogenköket och där de kunde stanna över helgen om de önskade.
När de skulle bestämma vart huset skulle ligga gick Gustaf gick till bonden, Agaton Nilsson (ägare av Fiskebäcks gård och markerna runt omkring) och frågade vart de fick bygga. Agaton sa att ’du får bygga vart du vill i Fiskebäck men inte där korna kan äta’. Gustaf och Sara valde då att bygga på berget. Redan när Gustaf och Sara hade bott hos Karl så upplevde de att det på eftermiddagen och kvällen var varmare och soligare uppe på berget och när de skulle dricka kaffe så tog de helt enkelt med det upp på berget. Det var också viktigt att huset skulle byggas så att det skulle vara nära till bussen då de inte hade någon bil.
Huset blev större än först tänkt. Till reglarna användes nytt virke och till övrigt användes rivningsvirke som köpts i stan från ett hus som rivits där. Huset som byggdes blev ca 20 kvadratmeter. Huset var färdigt sommaren 1936.
Arrendet på denna tiden var 50 kr per år.
Gustaf och Sara bodde i huset ca 3 månader per år och de älskade det. De cyklade fram och tillbaka till Lysekil, då de förvärvsarbetade (Gustav som toffelmakare och Sara på Hallonqvists bageri).
1937 förlovades Greta och Martin. De förlovade sig i huset i Fiskebäck den 4 juni. De bytte ringar under bordet i hörnet av vardagsrummet.
I juli 1945 kom Birgitta (då Björkqvist nu Svensson) till Greta och Martin som sommarbarn från Göteborg. Birgitta var sedan hos Greta och Martin i Fiskebäck varje sommar och är än idag som en syster för Sven. Sven föds 1947 i april och han kommer för första gången till Fiskebäck på midsommarafton 1947. Sven har sedan varit i Fiskebäck varje sommar.
Huset renoveras och fönster byts successivt. 1945 byggs huset ut, detta för att få plats med den nya vedspisen som då sätts in (fotogen kostade 3kr litern, så ett fotogenkök användes på vedspisen för att laga mat). Den nya vedspisen innebar att jordkällaren som fanns precis utanför huset blev obrukbar då den blev för varm. Så en ny jordkällare får byggas (1945) längre från huset. Denna finns fortfarande kvar.
Vatten hämtades i en brunn som låg vid vägen (finns i dag på Ingelsbo’s gräsmatta). Brunnen grävdes i början på 30 talet.
Under vintern 1952 bygger morfar Gustaf en lekstuga i delar som han sedan transporterar till Fiskebäck. Sven får lekstugan i 5 års present. I lekstugan har Sven, Birgitta och andra barn i området haft mycket roligt. Speciellt om det regnade ute. Mamma Greta kom gärna ut med saft och bullar. Lekstugan användes även ibland för övernattning.
1963 kommer erbjudande om att dra in el i stugorna i Fiskebäck. Detta innebär en stor skillnad då man på så sätt både fick värme, kyl, frys och spis till stugan. Gasolspisen kunde säljas. 1963 firade familjen Odhelius också för första gången jul i stugan i Fiskebäck. Man gick i julottan i Lyse kyrka. I och med att man fick värme i stugan kunde man också vara där tidiga vårar och sena höstar, något som hade varit svårt tidigare då man enbart hade en fotogenkamin. Den osade och luktade inte gott.
1989 byggs en friggebod. Denna placeras på berget (där nuvarande hus ligger). Detta blev ett lyft för familjen Odhelius då man nu kunde ta emot fler gäster. Tidigare hade man fått tränga ihop sig på vinden eller i gästrummet inne i huset.
1989 dör Martin Odhelius (80 år gammal). I samband med detta, tar Sven över ägarskapet av stugan. Huset var då värderat till 25 000 kr.
Fester och kalas
Det har under årens lopp varit väldigt många kalas och tillställningar i huset på berget. Sven och Birgitta fick oftast vara med men annars låg de på vinden och lyssnande. Ofta sjöng man på festerna, t ex olika snapsvisor. Sven minns speciellt surströmmingsfesterna.
Den 6 juni 1936 fyllde Gustav 50 år. Han fick då en flaggstång och 3 liter mjölk från en god vän. Den gode vännen var bonde. Flaggstången hade den gode vännen gjort själv av en gran från hans egen skog. Flaggstången stod sedan kvar till dess att hans dotter Greta fyllde 95 år 4 juni 2011.
Den 6 juni 1961 fyllde Gustav 75 år och hela berget i Fiskebäck fylldes av folk. Gästerna kom till Fiskebäck från stan med taxi och bilar. Dottern, Greta Odhelius, hade lagat mat och bakat i flera dagar.
Annat
När de första familjerna började flytta hit på 30-talet var det inte så populärt att bada. Sara Andersson började dock med morgondopp redan då. Hon gick på morgonen med ett badlakan runt sig. Hos familjen Andersson/Odhelius var det obligatoriskt med morgondopp. Ingen frukost serverades på berget förrän
badet var avklarat. Idag är det morgondopp fram till ungefär kl 9 på morgonen. Förr började morgondoppandet redan runt kl 6-7 på morgonen.
När Sven var barn gick det kor och hästar på ängen nedanför berget. Det fanns bl a en häst som hette Balder. Den var Sven och Birgitta livrädda för. Somrarna på Fiskebäck ägnades mycket åt bad. Det var extra roligt att bada då båtarna som skulle till militäranläggningen i Munkedal kom förbi. Då blev det stora svallvågor som barnen kunde hoppa i.
Mattor tvättades också i Gullmarn. Greta tvättade och Sven hjälpte till. När de torkade blev de alldeles stela av saltet och man fick sedan skaka dem för att få dem mjuka igen.
Sven minns en höst då hans morfar Gustaf hade lagt ut en ryssja. När de tar upp den innehåller den 20 humrar. Det var ju inte säsong för hummer och man fick alltså inte ta upp detta då. Men humrarna togs upp och det åts sedan hummer till frukost, lunch och middag. De fick bjuda hem gäster som de visste kunde hålla tyst då det var ’förbjuden tid’ att äta hummer.
Sommaren 195x kom Birgitta till järnvägsstationen i Lysekil. Där blev hon hämtad och så åkte de till lägenheten i stan. Utanför lägenheten fanns en lekplats med en karusell. Birgittas fot hamnade under karusellen och hon bröt foten. Birgitta fick gipsa benet hela vägen upp till knäet. Hela sommaren kördes sedan Birgitta i skrinda.
Lyse-Fiskebäck 2:70 Byggår: 1940?
Ägare:
1940 - 1942 ? Gustav och Sara Andersson
1942 - 1945 Clarence och Eva Sandberg
1945 - 1947 Eva Sandberg
1947- 1950? Lennart Sveiler & Eva Sandberg + Herman och Ester Sjöberg
1950 - 1957 Lennart Sveiler och Ester och Herman Sjöberg
1957 - 19xx Lennart Sveiler
19xx - Håkan och Britt-Marie Patriksson
Om/till/nybyggnation:
1940 Bostadshus
1947 utbyggnad med sovrum och veranda mot Ingelsbos hus. 19xx?
1940 kommer det ett par från Stockholm som tältar nere på ängen (under eken där soptunnan står idag). Det blir ett väldigt oväder med regn och åska och Gustaf och Sara Andersson erbjuder därför paret att få bo hos dem på vinden ett par dagar. Gustaf och Sara blir väldigt goda vänner med paret och Gustaf bestämmer sig därför för att bygga en lillstuga till dem. Paret hyr sedan stugan ett par år för en liten peng. Paret hette Clarence (född i USA) och Eva Sandberg och de köper till slut stugan av Gustaf för 200 kr. Bonden, Agaton Nilsson, var snäll och tog bara ut ett arrende för båda stugorna – 50 kr/år. Arrendet delades mellan Andersson och Sandberg.
Clarence Sandberg var telegraf-kommissarie i Stockholm. Clarence äger en bil, något som var mycket ovanligt vid denna tidpunkt. Clarence föräldrar hade varit i Amerika, därav namnet Clarence. Clarence dör 1945. Änkan Eva träffar då en ny man, Lennart Sveiler (Lennart var arbetskamrat med Clarence). Eva och Lennart gifter sig. Sedan dör även Eva några år senare. Lennart behåller stugan i Fiskebäck. Stugan besöks även av Evas syster, Ester Sjöberg, och hennes man Herman Sjöberg. 1957 bestämmer sig Ester och Herman dock för att köpa en annan stuga i området (idag 2:xx).
Lennart säljer stugan till Patrikssons år xx
Lyse-Fiskebäck 2:72 Byggår: 19xx
Ägare:
19xx -1957 Sahlsten
1957 - 1980 ? Ester och Herman Sjöberg
1980? - Jan Utas och Marie Utas Hansson
Sven tror att Jan kan mer om historien och årtal kring när Sjöbergs tar över ägarskapet.
Stugan var nog från början inte mer än 4x4 m men byggdes till och om.
Herman Sjöberg kom från Halmstad och Ester från någonstans i Uppsala län. Båda är nu begravda på Dalskogens kyrkogård.
Berättelser från Fiskebäck
Försäljningen av Fiskebäck till Uddevallavarvet:
1955 köper Gustaf Thordén, grundare av Uddevallavarvet, hela Fiskebäcksområdet (totalt 3 gårdar bl a Acke Nilssons gård som då var arrendator). Planen är att Fiskebäck ska omvandlas till varvsområde. Detta skulle innebära att de som hade stugor i området skulle få flytta då de bara arrenderade marken. Flera stugägare började leta efter nya tomter och en del flyttade också från Fiskebäck, t ex till Trellebystrand (strax utanför Lysekil). Fam Andersson/Odhelius arrenderade under flera år en tomt i Sivik, i det fall som de hade behövt flytta.
1955 får Acke Nilsson fick 300 000 kr för sin gård och markerna från Gustaf Thordén. Acke flyttade och bosatte sig i Italien. I samband med att Acke tar över gården, så flyttar Agaton med fru, till det hus som ligger på udden idag och kallas Capri (2:xx). Acke hade fyra syskon Sven, Edit, Märta och ytterligare en bror:
Sven hade huset vid grindhålet (2:xx, som idag ägs av Britt och Gunnar Lerneby).
Edit ägde ett hus på berget som idag ägs av xx och xx Gidebratt (2:xx).
Märta hade ingen stuga i området (men en blomsteraffär i Göteborg).
Den siste brodern, som var köpman i Lysekil, hade ett hus på den tomt där idag Ihrén och
Raymond Coleman bor (2:xx).
Agaton Nilsson dör 1956. Gustaf och Sara Andersson och Greta Odhelius är med på begravningen i Lyse kyrka. Under begravningen är det ett väldigt oväder, strömmen går och utgångspsalmen måste sjungas utan orgel.